Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

'ΧΡΥΣΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΙ εκ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ'

22-10-2019

Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δια της γραφής της κ. Βίκυς Χαρισοπούλου, για την φωτογραφική έκθεση 'ΧΡΥΣΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΙ εκ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ' -δάνειο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης-, η οποία ενισχυμένη με το χρυσό στεφάνι ελιάς από ταφικό τύμβο της αρχαίας Ευρωπού (σήμερα στην περιοχή του Δήμου Παιονίας), θα παρουσιάζεται από το Σάββατο 28/9 έως και 31/12/2019 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.



Αυτή την Έκθεση επισκέφθηκαν οι μαθητές του Δ2 τμήματος! 

Πρόκειται στην ουσία για την περιοδική φωτογραφική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάζει σε φωτογραφίες του Ορέστη Κουράκη, χρυσά στεφάνια από την πλούσια συλλογή του γειτονικού Μουσείου: στεφάνια από φύλλα κισσού, δρυός, μυρτιάς, ελιάς, άλλοτε επιβλητικά και περίτεχνα, άλλοτε λιτά και απέριττα, που έχουν βρεθεί εδώ και δεκαετίες στη γη της Μακεδονίας και χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα σε σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ζωής, σε συμπόσια και τελετές και συνόδευαν τους κατόχους τους μετά θάνατον.


Μεταξύ των φωτογραφικών εκθεμάτων συγκαταλέγεται και το χρυσό στεφάνι ελιάς που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε ταφικό τύμβο της αρχαίας Ευρωπού στο Δήμο Παιονίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση στον επισκέπτη προκαλεί η γενικότερη αισθητική και η προσοχή στις λεπτομέρειες: Τα επεξηγηματικά κείμενα γραμμένα στο χέρι με κιμωλίες, οι λιτές ζωγραφικές παρεμβάσεις, η τοποθέτηση ζωντανών φυτών ως αντιπαραβολή με τα εκθεσιακά, καθώς και η αναπαράσταση της εξαιρετικά διατηρημένης τοιχογραφίας του συμποσίου από το Μακεδονικό τάφο του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, καθιστούν ζωντανή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την περιήγηση στον μουσειακό χώρο.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου