Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Επίσκεψη στο Παλατιανό

    Παλατιανό Κιλκίς



   Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Κρηστωνίας, σε απόσταση 18 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά από την πόλη του Κιλκίς και 65 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
  Η αρχαία πόλη με το νεκροταφείο της αναπτυσσόταν σε δύο γειτονικούς λόφους στις χαμηλές λοφοσειρές του ορεινού όγκου των Κρουσσίων (το όρος Δύσωρον). Η θέση της πόλης βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή για κατοίκηση ημιορεινή περιοχή, σε άμεση γειτνίαση με την εύφορη πεδιάδα του ποταμού Εχέδωρου (ο σημερινός Γαλλικός ποταμός). Τα ευρήματα των ανασκαφών μαρτυρούν ότι στην πόλη αυτή ήκμασαν τόσο η γεωργία και η κτηνοτροφία, όσο και το εμπόριο, όπως υποδεικνύει η παρουσία νομισμάτων από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας. Η θέση της ήλεγχε το  μοναδικό φυσικό πέρασμα, που οδηγούσε από την Κρηστωνία στην Παρορβηλία και τη Σιντική (σήμερα από το Κιλκίς στην Κερκίνη και το νομό Σερρών). 
.Περισσότερα εδώ!

   Το σχολείο μας πραγματοποίησε εκδρομή στο Παλατιανό με θέμα: "Αρχαία παιχνίδια". Οι μαθητές είδαν τους αρχαιολογικούς χώρους, άκουσαν για τα αρχαία παιχνίδια και στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε κάποια από αυτά. 




















Η θόλωση των προσώπων έγινε με το σύστημα "επιλεκτική θόλωση Γκάους".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου